Netwerken als strategie

Netwerken is vriendschappen in zaken aangaanNetwerken kan onderdeel zijn van je strategie om jouw netwerkcontacten te verstevigen en nieuwe contacten aan te gaan. Het is een kans om te ontdekken wat je voor elkaar kunt betekenen door uitwisseling van informatie, ideeën en contacten. 

 
Netwerken is het delen van wat je weet en wie je kent. Het gaat echter niet iedere ondernemer even natuurlijk af.

Vind jij netwerken moeilijk, vervelend en voel je je er ongemakkelijk bij? Je ziet er niet naar uit om je te mengen in een groep mensen waarvan je nog geen 10% kent?

Dan kunnen de volgende tips je helpen om je misschien nog net niet hals reikend uit te laten zien naar de eerst volgende netwerkbijeenkomst maar zullen je wel een steuntje in de rug bieden.

1. Bereid je voor

Maak een lijst van mensen die je wilt spreken en bedenk wat je met hen wilt bespreken. Bedenk wat je wilt bereiken met jouw aanwezigheid. Zo heb je een doel voor ogen en kun je slagvaardiger te werk gaan.

2. Jouw pitch

Je dient eenvoudig, kort, krachtig en begrijpelijk voor de ander te kunnen vertellen wat jij voor hen kan betekenen. Vertel niet wat je verkoopt maar welke problemen je voor wie kan oplossen.

3. Verkoop niet

Ga er van uit dat in eerste instantie niemand behoefte heeft aan jouw producten en/of diensten. Het gaat in gesprekken niet om directe verkoop maar om uitwisseling van informatie, behulpzaam zijn en relaties aangaan.

4. Stel mensen aan elkaar voor

Als je in gesprek bent, stel jezelf én jouw gesprekspartner voor aan een nieuwkomer die zich bij jou en jouw gezelschap voegt.

5. Luister vooral

Hoor waar de anderen het over hebben en waar hun aandacht het meest naar uitgaat. Dat zijn vaak de problemen waar zij mee rondlopen. Kijk of jijzelf of iemand in jouw netwerk hen hulp kan bieden.

6. Stel vragen

Stel belangstellende vragen over de activiteiten van de ander
om erachter te komen wat en waarom zij doen wat ze doen. Vraag welk probleem zij het liefst zo snel mogelijk opgelost zien. Bezie of jij of iemand die je kunt aanbevelen hen kan helpen.

7. Schrijf op visitekaartjes

Noteer op visitekaartjes die je ontvangt iets specifieks over die persoon, bijvoorbeeld waar jullie over gesproken hebben. Je kunt dan gemakkelijker je de persoon en het hele gesprek weer voor de geest halen.

8. Volg gesprekken op

Kom je afspraken na als je hebt aangegeven nogmaals contact op te zullen nemen na het event.

Laat een reactie achter

Ik ben benieuwd of je zelf nog eenvoudige tips hebt om het netwerken beter te beheersen. Zet jouw tips in het reactieveld hieronder.

Ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.